Xanne van Lijf 3e op WK -18

Xanne van Lijf (TopJudo Amsterdam) heeft zaterdagavond laat het brons veroverd bij de wereldkampioenschappen -18 jaar. In Lima, Peru won ze voor de tweede keer in haar carrière brons bij een WK voor cadetten.

Xanne, actief in de -70 kilogram, begon haar weg naar de medaille in de tweede ronde. Ze was namelijk vrijgeloot voor de eerste partij. In haar eerste wedstrijd kwam ze al snel voor te staan met een waza-ari en vervolgens wist ze de partij uit te judoën met deze voorsprong. De kwartfinale mondde uit in een golden score en die duurde ruim vier minuten. Na in totaal 8 minuten op de mat te hebben gestaan kreeg haar tegenstander de derde straf.

In de halve finale waren de rollen omgedraaid. Ook hier viel er in de reguliere tijd geen beslissing en werd de wedstrijd in de golden score beslist. Dit keer in het nadeel van Xanne, want nu ontving zij haar derde shido. In de strijd om het brons trof ze net als in 2023 de Oekraïense OlIInyk-Kornikko. In 2023 was Xanne te sterk voor haar, maar eerder dit jaar won de Oekraïense op de EK -18.  Met een onderlinge tussenstand van dus 1-1 stapten ze de mat op in de medaille wedstrijd. Ook dit werd een golden score en na ruim 1 minuut extra tijd scoorde van Lijf een waza-ari met een houdgreep.

Ook Bram Nederbragt (Kenamju) was actief op het WK -18. Bram won zijn eerste partij tegen een Canadese tegenstander met twee waza-ari’s. Vervolgens kwam hij in de tweede ronde tegenover een judoka uit Kroatië te staan die met een waza-ari te sterk was voor Bram waardoor het WK voor hem eindigde. Desalniettemin een mooie ervaring rijker op dit niveau!