70 jaar JBN-lid!

[  Een interview met Alfred Maatman  ]

Beste Alfred, 70 jaar JBN-lid is een lange tijd. Hoe is het allemaal begonnen?
“Ik was een jongetje van zeven jaar, toen ik mij in 1954 aanmeldde bij Sportschool Lou Spel te Amsterdam. Ik was een leergierige judoka en mocht al snel mijn leraar Lou helpen bij de jeugdlessen. Ik haalde mijn judo dan-graden met uke‘s als Hans Zuidenga en Dolf van Vliet. Ik werd uiteindelijk vierde dan judo. Maar mijn voorliefde ging uit naar het jiujitsu,” aldus Alfred.
Alfred kreeg in 2020 zijn 7e dan jiujitsu uitgereikt op de landelijke Wim Boersmastage.

Was vroeger alles beter?
Alfred: “Ik ben als jiujitsuka opgegroeid in het Nakoni-systeem. Pas veel later werd het EBo-lessysteem door de JBN ingevoerd. Ik heb bekende historische Amsterdamse helden als Wim Ruska, Peter Adelaar, Henny Pleizier en Gé Koning allemaal nog in de kracht van hun leven van dichtbij meegemaakt. Een mooie tijd. Ik kan niet zeggen dat vroeger álles beter was, maar vooral het judo was wel veel groter en populairder onder de mensen dan tegenwoordig.”

Is judoleraar je beroep geworden?
Alfred: ”Nee, wel mijn passie in de avonduren. Ik heb mijn leven lang nog nooit voor een baas gewerkt. Ik ben altijd zelfstandig ondernemer geweest. Toen mijn leraar ophield aan de Plantage Middellaan 19, heb ik de sportschool overgenomen en voortgezet aan de Henry Polaklaan 13 (vlak bij Artis). Die ruimte was groter en als ondernemer zie je altijd kansen. Toen jaren later het betaald parkeren werd ingevoerd en het simpelweg te duur werd voor mijn sporters om op die locatie te trainen, moest in wel naar de rand van de stad. In Amsterdam West heb ik nog jaren lesgegeven in Dojo Wagenaar. Ook een bijzondere ruimte: een ronde mat in een koepel. Inmiddels is dat opgekocht en gesloopt door een projectontwikkelaar. Met de bedoeling er flats neer te zetten. Nu zijn we actief in Osdorp. Al met al geef ik nu zo’n 43 jaar zelf les. Niet alleen judo en jiujitsu. Ook bijvoorbeeld conditietrainingen voor stadswachters. Toen het Parool schreef over mijn lessen zelfverdediging voor ouderen in de stadswijk De Pijp, kwam kort daarna veel media-aandacht. Ik had Omroep Max, AT5 en WNL met camera’s en Tv-journalisten gelijktijdig op de mat staan… Het werd in ’t kort zelfs uitgezonden bij de Wereld Draait Door. In die tijd het best bekeken Tv-programma van Nederland.”

Op welke leerlingen ben je het meest trots?
Alfred: ”Op alle evenveel. Kurt, Richard en Bonnie trainden vanaf hun jeugd al bij mij. Langer dan zo’n veertig jaar. Wouter de Kruif en Wiet Dobbelaar heb ik mogen begeleiden naar hun vijfde dan jiujitsu.”

Je bent ook JBN-bondsridder Goud. Ben je naast de mat dan nog actief geweest voor de JBN?
Alfred: “Ik heb van alles gedaan. Op mijn 37ste zat ik in zo’n 12 jaar in het Districtsbestuur. Zo’n dertig jaar – er waren toen nog geen termijnen – in de Bondsraad van Noord-Holland. Vaak als plaatsvervangend voorzitter ging ik samen met Joop Vermeulen naar landelijke vergaderingen. Ik ben ook al lange tijd voorzitter van de Districts Graden Commissie Jiujitsu in Noord-Holland.”

Heb je nog een reactie ontvangen vanuit Nieuwegein vanwege je 70-jarig JBN-lidmaatschap?
Alfred: “Nee, niets vernomen.”

Meer nieuwsberichten

Geslaagde arbiters

Afgelopen weekend vond er het afdeling ontwikkelingstoernooi plaats te Amsterdam. Dit is doorgaans een spannend moment voor beginnende judoka’s die op een laagdrempelige wijze bekend raken met het wedstrijdjudo. Afgelopen zondag was het nu ook spannend voor Remco Jansen en Joep Groeneveld.

Geslaagden danexamens

Afgelopen zaterdag werden de danexamens gehouden in Beverwijk. 11 kandidaten slaagden voor de 1e dan en konden aan het einde van het examen de felbegeerde zwarte band omknopen. 3 kandidaten deden examen voor 2e dan en slaagden alledrie voor deze nieuwe dangraad. De laatste examens van dit seizoen vinden plaats in juni.